Τα αρμοκάλυπτρα ή αλλιώς αρμοσυστήματα αποτελούν πλέον τα υλικά τα οποία συνοδεύουν την αγορά των πλακιδίων και έρχονται να δώσουν λύσεις σε θέματα προστασίας, πρακτικής εφαρμογής αλλά και διακόσμησης.

Ποιός είναι όμως ο ρόλος τους; Ποιό είναι το κατάλληλο για  κάθε χρήση; Από τι υλικό είναι κατασκευασμένα; Χρειάζονται ιδιαίτερες διεργασίες για τον καθαρισμό και τη συντήρηση τους;

Στα δυο άρθρα που ακολουθούν θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά, ώστε να επιλέξετε εκείνο το αρμοκάλυπτρο που θα καλύψει τις δικές σας ανάγκες.

Στο πρώτο μέρος του άρθρου για τα αρμοκάλυπρα θα δούμε τα υλικά κατασκευής τους και τις διάφορες κατηγορίες εφαρμογής τους.

ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΡΜΟΚΑΛΥΠΤΡΩΝ

Ξεκινώντας από τα συνηθέστερα υλικά κατασκευής τους, τα αρμοκάλυπτρα είναι κατασκευασμένα από:

Α. Θερμοπλαστική ρητίνη,το γνωστό μας πλαστικό (pvc).

Πρόκειται για ανθεκτικό υλικό μη τοξικό και με αντοχή σε υπεριώδεις ακτινοβολίες γεγονός που επιτρέπει την χρησιμοποίηση του και σε εξωτερικούς χώρους. Είναι αρκετά διαδεμένο στην εφαρμογή του λόγω του χαμηλού του κόστους αλλά και λόγω της ύπαρξης πληθώρας  χρωματισμών, συμβάλλοντας έτσι στο ταίριασμα τους με πλακίδια διαφιρετικών χρωματισμών και αποχρώσεων.

Β. Από αλουμίνιο.

Πρόκειται για την αμέσως επόμενη πιο αξιόπιστη επιλογή για περιπτώσεις όπου η μέγιστη αντοχή σε οξειδωτικούς εξωτερικούς παράγοντες είναι απαραίτητη. Πρόκειται για αλουμίνιο με ανοδίωση υψηλής ποιότητας,ώστε να διατηρείται στο πέρασμα του χρόνου και να μη κινδυνεύει από παράγοντες όπως ο αέρας και η υγρασία που θα οδηγήσουν στην διάβρωση του και την αλλοίωση του χρώματος και της γυαλάδας του.

Γ. Από ανοξείδωτο χάλυβα (inox).

Αποτελεί την κορυφαία επιλογή για μέγιστη αντοχή και διάρκεια. Η ποιότητα των αρμοκάλυπτρων AISI-SAE 304 (ISO A2) την εξασφαλίζει.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΜΟΚΑΛΥΠΤΡΩΝ

Τα αρμοκάλυπτρα έρχονται να να δώσουν λύσεις σε ζητήματα τα οποία αφορούν κυρίως την προστασία των πλακιδίων. Αποτελούν το υλικό που θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο που θα ενώσει τα πλακίδια μεταξύ τους προστατεύοντας τις γωνιές από μικρό φθορές και σπασίματα. Επιπλέον και η εφαρμογή τους ως διακοσμητικά στοιχεία έρχεται να ενισχύσει την παρουσία τους και την αγορά τους μαζί με τα πλακίδια που έχουμε επιλέξει.

Τα πεδία εφαρμογών τους είναι πολλά. Εάν θέλαμε να τα κατατάξουμε με βάση την χρησιμότητα και την εφαρμογή τους οι κυριότερες κατηγορίες είναι αυτές που ακολουθούν.

Α. Αρμοκάλυπτρα δαπέδου.

Πρόκειται για αρμοκάλυπτρα τα οποία θα έρθουν να δώσουν λύση σε περιπτώσεις όπου θέλουμε διαχωρισμό των πλακιδίων και ένα υλικό για απορρόφηση των συστολών και διαστολών, π.χ. ( Αρμός διαστολής )

Επίσης μπορούν να δώσουν λύσεις στις περι πτώσεις όπου απαιτείται η ένωση δυο επιφανειών ίδιου ύψους με την χρήση ενός αρμοκάλυπτρου ως ενωτικό, π.χ. ( Λιστέλο τύπου ‘ταφ’ ).

Επιπλέον βρίσκουν εφαρμογή και για τις περιπτώσεις όπου η ένωση μεταξύ δυο επιφανειών σε διαφορετικό ύψος απαιτείται παίζοντας τον ρόλο μιας μικρής ράμπας, π.χ. ( Φάλτσο τέρμα κάθετο )

Τέλος υπάρχουν και αρμοάλυπτρα τα οποία θα ικανοποιήσουν και την ανάγκη για υγειονομική προστασία σε επαγγελματικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας και ποιότητας τόσο παράλληλα με την τοποθέτηση των πλακιδίων για νέους χώρους, αλλά και μετέπειτα σε ήδη υφιστάμενους χώρους π.χ. ( Εσωτερική γωνιά προφίλ Νο.2 και Υγειονομικές γωνιές ).

Β. Αρμοκάλυπτρα για γωνιές τοίχων.

Τα γωνιακά αρμοκάλυπτρα τοίχων αποτελούν και τα πιο διαδεδομένα στη χρήση και εφαρμόζονται για την προστασία των γωνιών ένωσης των πλακιδίων μεταξύ τους. Εφαρμόζονται τόσο παράλληλα με την τοποθέτηση των πλακιδίων π.χ. ( Στρογγυλό τέρμα από πλαστικό (pvc) ή αλουμίνιο ).

αλλά και σε τμήματα γωνιών με ήδη τοποθετημένα πλακίδια, π.χ. ( Γωνιακό προφίλ )

Ο ρόλος τους ωστόσο δεν είναι μόνο προστατευτικός αλλά και διακοσμητικός χάρις στους χρωματισμούς που διαθέτουν και των εντυπωσιακών  φινιρισμάτων παρέχοντας  βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Γ. Αρμοκάλυπτρα για μπανιέρες και ντουζιέρες.

Σίγουρα όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες εικόνων στο μπάνιο μας όπου στα σημεία ένωσης των πλακιδίων είτε με την μπανιέρα είτε με την ντουζιέρα διακρίνουμε συγκέντωση ακαθαρσιών που δύσκολα καθαρίζονται αλλά και μικρών κενών λόγω κακοτεχνίας περιμετρικά αυτών.

Λύση στα παραπάνω φαινόμενα έρχονται να δώσουν αρμοκάλυπτρα κυρίως από ανθεκτικό πλαστικό (pvc) με κοίλη επιφάνεια για εύκολο καθάρισμα γνωστά στο ευρύτερο κοινό ως αρμοκάλυπτρα μπανιέρας/μπάνιου ή και ως υγειονομική γωνιά μικρής επιφάνειας, π.χ. ( Υγειονομική γωνιά μικρής επιφάνειας ).

Δ. Αρμοκάλυπτρα τοίχων.

Πρόκειται για αρμοκάλυπτρα των οποίων η κύρια χρήση είναι η διακόσμηση παρέχοντας ένα οπτικά πληρέστερο και εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους διακοσμητικά λιστέλο που συναντώνται σε πολλές διστάσεις και φινιρίσματα, π.χ. ( Διακοσμητικό λιστέλο με φτεράκι ).

Ε. Αρμοκάλυπτρα σκαλοπατιών.

Άλλη μια σημαντική κατηγορία αρμοκάλυπτρων είναι και όσα εφαρμόζονται για να καλύψουν τις ακμές των σκαλοπατιών, παρέχοντας τόσο προστατευτικό όσο και αισθητικό αποτέλεσμα. Με επιλογές τόσο για νέα σκαλοπάτια προστατεύοντας την μπροστινή επιφάνεια αυτών. π.χ ( Διακοσμητικό τελείωμα σκαλοπατιού ) όσο και για ήδη υφιστάμενα σκαλοπάτια καλύπτοντας τα από επάνω, π.χ.( Εξωτερική γωνιά σκαλοπατιού ).

Ζ. Αρμοκάλυπτρα για πάγκους.

Αρμοκάλυπτρα τα οποία χρησιμοποιούνται για την κάλυψη κενών όπως στο πίσω μέρος πάγκων κουζίνας, π.χ. ( Σοβατεπί μικρής επιφάνειας) , αλλά και για πάγκους εργασίας χώρων εστίασης αλλά και χημικών εργαστηρίων όπου απαιτείται η κάλυψη των υψηλών κανόνων υγιεινής είναι ασφάλειας, π.χ. ( Υγειονομική γωνιά μικρής επιφάνειας ).

Μεταβείτε στη σελίδα με τα αρμοκάλυπτρα και επιλέξτε τα εκείνα που θα καλύψουν τις δικές σας ανάγκες, χρησιμοποιώντας τα φίλτρα των κατηγοριών για ευκολότερη αναζήτηση.

Παραπάνω είδαμε τα υλικά κατασκευής και τις υφιστάμενες πιο διαδεδομένες κατηγορίες αρμοκάλυπτρων.

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου ακολουθούν συγκεντρωμένες απλές πρακτικές συμβουλές για τον καθαρισμό και την καλύτερη συντήρηση τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΜΟΚΑΛΥΠΤΡΩΝ

Τα αρμοκάλυπτρα έρχονται να να δώσουν λύσεις σε ζητήματα τα οποία αφορούν κυρίως την προστασία των πλακιδίων. Αποτελούν το υλικό που θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο που θα ενώσει τα πλακίδια μεταξύ τους προστατεύοντας τις γωνιές από μικρό φθορές και σπασίματα. Επιπλέον και η εφαρμογή τους ως διακοσμητικά στοιχεία έρχεται να ενισχύσει την παρουσία τους και την αγορά τους μαζί με τα πλακίδια που έχουμε επιλέξει.

Τα πεδία εφαρμογών τους είναι πολλά. Εάν θέλαμε να τα κατατάξουμε με βάση την χρησιμότητα και την εφαρμογή τους οι κυριότερες κατηγορίες είναι αυτές που ακολουθούν.